Manisa’da Görülecek 5 Tarihi Yer
Manisa’da Görülecek 5 Tarihi Yer

06 Mayis 2017 - 17:52:12

Çıktı Al

Yorum (0)

 

Tarihi geçmişi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanan, tarih boyunca Hititler, Büyük İskender, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı Devleti gibi farklı medeniyetlerin egemenlik sınırları içerisinde bulunan Manisa, Ege Bölgesi’nde yer alan bir ilimiz. Batı komşusu İzmir olan bu ilimiz; aynı zamanda İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nin en büyük ikinci şehri olma özelliğine sahip.
Mesir macunu, tarihi antik kentleri, kaplıcaları ve Sultaniye üzümü ile meşhur olan Manisa; günümüzde Yunanistan’ın Teselya Bölgesi’ndeki dağlık bir arazide sakin bir şekilde yaşamını sürdüren Magnetler tarafından kurulmuş. Manisa’da gerek Osmanlı gerekse Osmanlı öncesi döneme dair görülmeye değer sonsuz sayıda cami, kale, tarihi antik kent ve müze yer alıyor.
İşte Manisa’da Kesinlikle Görmeniz Gereken 5 Tarihi Yer:

 

Manisa Kalesi

 
Bizans mimarisinin ağırlıklı olarak izlerini taşıyan Manisa kalesi; 13. yy’ın başlarında inşa edilmiş. Spil Dağı’nın kuzey yamaçlarında uzanan Manisa Kalesi; birer adet iç ve dış kaleden oluşuyor. Tuğla hatıllı moloz taş örgü tekniği ile Magnetler döneminde yapılan Manisa Kalesi’nin dış kalesi 13 kuleden ibaret. Beşgen bir mimari plan ile yapılan iç kale ise Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’ isimli gezi kitabında bile geçiyor. Seyahatname’de iki sarnıç, otuz ev ve cami şeklinde betimlenen bu kaleden günümüze ise maalesef ki sadece sarnıç kalıntıları ulaşmayı başarmış.

 

Aigai Antik Kenti

 
Manisa’ya bağlı olan Köseler Köyü’ne tabi olan Gün Dağı’nda yer alan Aigai Antik Kenti; M.Ö 1100’lü yıllarda Yunanistan’dan gelerek, Manisa’ya yerleşen Aioliler tarafından kurulmuş. Kayalık bir alan üzerine kurulan bu kent, M.S 17. yy’da yaşanan bir deprem sonucunda ciddi derecede hasar görmüş. Helenistik dönemde ticari bir merkez konumuna yükselen Aigai Kenti kalıntıları arasında en önemlileri ise kenti çevreleyen surlar. Surları ziyaret ettiğinizde üç katlı agora, meclis binası, tiyatro ve Demeter Tapınağı kalıntıları ile karşılaşıyorsunuz.

Muradiye Cami

 
Mimar Sinan tarafından tasarlanan, 1583-1585 yılları arasında 3. Murat şahsına bir külliye olarak inşa edilen Muradiye Cami’nin 2 adet minaresi bulunuyor. Klasik Osmanlı mimarisi ile betimlenen ve kesme taştan yapılan Muradiye Cami, çiniler ile bezenmiş. Bu caminin yanında ise bir adet medrese ve imarethane yer alıyor. Osmanlı mimarisine ait muhteşem bir cami örneği görmek adına Şehzadeler Şehri’ne düzenlediğiniz seyahat esnasında Muradiye Camisi’ne de uğramanızı öneriyoruz.

 

Artemis Mabedi

 
İon tarzında inşa edilen Artemis Mabedinin geçmişi, M.Ö 4. yy’a dayanıyor. Manisa Paktolos vadisinde bulunan bu mabedin doğu kısmı, Artemis’e batı kısmı ise Tanrıların Tanrısı Zeus’a ibadet etmek amacıyla kullanılmış. M.S 17. yy’a gelindiğinde ise mabed sel baskınından hasar görünce Romalılar tarafından onarılmış. Mabedin batı tarafında ise M.Ö 6. Yy’a ait olan bir sunak bulunuyor. Mitolojiye ve efsanelere ilgi duyuyorsanız; kesinlikle Artemis Mabedi’ne uğramanızı tavsiye ediyoruz.

 

Çeşnigir Cami

 
Fatih Sultan Mehmet’in daha sonra azat ettiği kölesi Çeşnigir Sinan tarafından yaptırılan Çeşnigir cami, enine dikdörtgen bir mimari plana sahip. Kesme taştan yapılan bu cami aynı zamanda Manisa’nın en eski camilerinden biri. Caminin batısında bulunan kütüphane ise 1831 yılında Hacı Sabri Ağa tarafından yaptırılmış.
Kaynak: http://almiracars.com.tr/tr/blog/seyahat/manisada-gorulecek-5-tarihi-yer
 
 
YORUM BIRAKIN
YORUMLAR  ( 0 Yorum )
Habere hiç yorum yapılmamış
BENZER HABERLER
Bitlo CEO’su Mustafa Alpay’ın Hayatı ve Yaptıkları
Bitlo CEO’su Mustafa Alpay’ın Hayatı ve Yaptıkları
24.11.2022
Bylock Yakalattı!...Ankara Emniyetinde Deprem
MİT'in verdiği 'ByLock kullananlar listesi' üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli müdür, amir ve memurlardan 190 polis açığa alındı.
23.08.2016
Vicdansız Bir Anne Bebeğini Çöpe Attı!
Esenyurt’ta düzenli olarak kağıt toplayan kişi konteynerde ufak bir bebek buldu. Hastaneye kaldırılan bebeğe “Umut” ismi verildi.
07.11.2016
PKK'ya Büyük Darbe Yapıldı
Kuzey Irak'ta PKK hedeflerine hava harekatı yapılarak 29 PKK'lı tesirsiz hale getirildi.
11.09.2016
KPSS Önlisans Sınav sonuçları açıklandı
16 Ekim'de gerçekleştirilen KPPS Önlisans sonuçları açıklandı.
08.11.2016
Hainler Şimdi Yandı
Devlet içinde yapılanan terör örgütü mensupları şimdi yandı! Büyük terör temizliği başlıyor.
13.09.2016