DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR
DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR

17 Subat 2017 - 11:02:53

Çıktı Al

Yorum (0)

            Dikkat dağınıklığı, genellikle nörolojik tabanlı akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara sebep olabilen bir bozukluktur. Ağırlıklı olarak çocukluk döneminde dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, unutkanlık, tepki kontrol bozuklu ya da ani ve dürtüsel tepkiler veya başka şeylere kolayca ve aniden yönelme olarak kendini belli eder.

 

Erkek çocuklarda daha yaygın olarak görülür. Erkek çocuklarda genellikte hiperaktivite, kız çocuklarında daha çok dikkat eksikliği belirgin olarak gözlemlenir. Yetişkinlerde de rastlanılan bir rahatsızlıktır. Yetişkinlerin çocukluk döneminde dikkat dağınıklığı sorunları olmaması, hayatlarının herhangi bir evresinde bu problemle karşılaşmayacakları anlamına gelmemektedir.

 

Çocukluk döneminde dikkat eksikliğinin belirlenmesi yetişkinlere göre daha zordur. Ebeveynleri tarafından çocukların yakından izlenmesi önemlidir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun ana sebebi henüz bilinmemekle birlikte, bozukluğun oluşumunda biyolojik ve genetik faktörlerin rolü olduğu bilinmektedir.

 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda beynin konsantre olma, planlama, davranışları kontrol etme, hafıza ve motivasyon gibi konuları kontrol eden ön kısmında ve limbik sistemdeki kimyasal ileticilerin çalışmasındaki bozulmanın etken olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda gebelik sırasında ilaç ya da alkol gibi toksinlere, enfeksiyon, zor doğum, düşük doğum ağırlığı ve beyin travmasına maruz kalmış çocukların bu problemleri daha sık yaşadığı belirlenmiştir.

 

Dikkat Eksikliği Belirtileri

 

Okul ya da iş yerinde kolayca dikkatin dağılması, hata yapma, detayları kaçırma, unutkanlık, bir aktiviteden diğerine sıklıkla geçmek, konsantasyon gerektiren bir konuya odaklanmakta zorluk, bir aktiviteden kısa süre içinde sıkılmak, organize etmek ve işi tamamlamak noktasında zorluk, çocuklarda ev ödevlerini tamamlayamamak, bazen eşya kaybetmek, iletişim sırasında kopma yaşamak, konuşulanları unutmak, kolayca zihni bulanmak ve hareketlerde yavaşlık, yapılması gereken işleri sürekli ertelemek, bir bilgiyi işleyememek, yönergeleri takipte güçlük dikkat eksikliğibelirtileridir.

 

Dikkat eksikliği oldukça yaygın bir problemdir ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. Dikkat eksikliği ile hiperaktivite-dürtüsellik sorunu ağırlıklı olarak birlikte seyreder.

 

Hiperaktivite-Dürtüsellik Belirtileri

 

Yerinde duramama, uzun süre aynı yerde oturamama, bir şeyle meşgul olamama, aşırı hareketlilik, çok konuşma, başkasının konuşmasını sıklıkla bölme, sabırsızlık, soruyu beklemeden cevap verme, sıra beklemede güçlük şeklinde kendini gösterir. Bu belirtilere sahip herkeste kesin olarak hiperaktivite sorunu vardır demek mümkün değildir. Bu belirtilerin dönemsel değil sürekli olarak görülmesi gerekmektedir. Kişinin hayatının farklı dönemlerinde dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite sorununun belirtileri değişkenlik gösterebilir. Yıllar içinde belirtiler yer değiştirebilir, geçişler olabilir. Kişinin hayatının bir döneminde hiperaktivite baskın olabilirken başka bir dönemde dikkat eksikliği daha baskın seyredebilir. Dürtüsellik aynı zamanda insanlara ve eşyalara çarpma gibi küçük kazalara sebep olabilmektedir.

 

Tedavi

 

Depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkların dikkat eksikliği sorunu yaşayanlarda görülme ihtimali diğer insanlara göre 6 kat daha fazla olduğundan problemin bir an önce çözülmesi kişinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Dikkat eksikliği problemi, bireyin karakterine, mizacına göre yapılan çalışmalar neticesinde belli ölçülerde ortadan kalkabilmektedir.

 

Çocuklarda veya yetişkinlerde dikkat eksikliğinin tedavisi hemen hemen benzer şekillerde yapılmaktadır. Uyarıcı ilaçlar, bazı antidepresan ilaçlar, psikoterapi ve psikolojik danışmalar, zihinsel sağlık tedavileri yaygın olarak kullanılan tedavi seçenekleridir. Bunun yanında yoga, meditasyon, sağlıklı beslenmeye özen göstermek, takviye vitamin ve mineral alımı, omega 3 gibi özel yağ asitleri alımı gibi öğeler de tedaviye yardımcı olmaktadır.

 

Terapi ve ilaç yöntemleriyle hastalığın belirtilerinin kontrol altına alınabilmesinin yanında bireyin yaşam tarzında yapacağı düzenlemeler de belirtilerin azaltılmasında önemli bir faktördür. Play attention dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliği, hiperaktivite, disleksi ve öğrenme güçlüğü problemlerine bilimsel, eğlenceli ve ilaçsız çözümler sunmaktadır. Daha detaylı bilgi için www.playattention.com.tr linkinden tüm sorularınızı yöneltebilirsiniz.

YORUM BIRAKIN
YORUMLAR  ( 0 Yorum )
Habere hiç yorum yapılmamış
BENZER HABERLER
Kronik Yorgunluğu Nasıl Anlayabiliriz
Uzmanlar, devamlı halsizlik ve uykuya meyil durumlar sıklıkla olduğu zamanlarda kronik yorgunluk ortaya çıkmış oluyor. Peki kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluğa yakalanma belirtileri nelerdir
29.08.2016
​Varis Hakkında Bilmeniz Gerekenler
​Varis Hakkında Bilmeniz Gerekenler
05.03.2023
Aktarlarda Hangi Ürünlerin Satışı Yasaklandı
Sağlık Bakanlığı, tarafından bilinçsiz kullanım şifa vermek yerine damar tıkanıklığına, zehirlenmeye, hatta ölüme bile sebep olan 38 ürün satışı artık yasaklandı.
20.09.2016
Omega-3 tercih ederken dikkat etmemiz gereken durumlar
Ocean Plus omega 3 DHA ve EPA içerir.
21.08.2016
Protez Saç Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Protez Saç Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
18.11.2018
Bayram Sonrası Beslenmemize Nasıl Dikkat Edilmeli
Bayram bitince vücudu ve sindirim sistemi dinlenmesi için ne yapmamız gerekiyor?
15.09.2016