Ev Sahibi ve Kira Ödeyenlere Dikkat!
Evini veya işyerini kiralayanlar kişiler, kira bedelini bankadan olmak zorundular. Bunu uygulamayan kişilere ceza var!

07 Kasim 2016 - 02:44:51

Çıktı Al

Yorum (0)

Vergi Usul Kanunu'na göre ev kiralama durumunda eğer kira bedeli 500 TL'nin üzerinde ise bu miktarın banka veya PTT üzerinden yatırılması zorunludur. Eğer bedel 500 TL'nin altında ise elden verilebilir. Ancak  söz konusu işyeri olduğu zaman kira bedeli ne olursa olsun kiranın banka üzerinden ödenmesi gerekmektedir.

Maliye'nin getirdiği bu zorunluluğun nedeni ise kayıtdışılığın önüne geçmek. Eğer kiranızı banka veya PTT üzerinden ödeme yapmıyorsanız ve bu tespit edildiğin de 'Özel usulsüzlük cezası' kesilmektedir. Bu durumda ise sadece mülk sahibi değil, kiracı da sorumlu tutulmaktadır. Bankaya yatırmayanlara verilecek ceza ise bankaya yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5'i oranında ceza verilecektir.

Kiralanan yer ev ise ceza sadece ev sahibine kesilecektir. Ancak kiralanan yer bir işyeri ise bu ceza hem esnafa hem de kiracıya kesilecektir.

Kiranın elden ödenmesi konusunda özellikle esnafların dikkat etmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda sadece banka tahsilat makbuzu, kirayı banka aracılığıyla ödediğinize kanıt olamayabilir. Dolayısıyla, işyeri kirası ödeyenlerin ileride cezai yaptırımla karşılaşmamaları için, banka dekontları ile yetinmemeleri, kiraya veren kişi mükellef ise fatura, mükellef değilse gider pusulası düzenlemeleri gerekmektedir. Maliye'nin görüşü bu yönde.

ANAYASA MAHKEMESİ DE ONAYLANDI

Konuyla ilgili başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi de kiranın banka veya PTT üzerinden yatırılmaması durumunda buna kesilen cezanın Anayasa'ya aykırı olmadığını belirtti.
YORUM BIRAKIN
YORUMLAR  ( 0 Yorum )
Habere hiç yorum yapılmamış
BENZER HABERLER
Altın fiyatları ne durumda ?
Altının gram fiyatı, yüzde 0,1 yükselişle 129 TL'den alıcı bulmakta. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 212 TL, Cumhuriyet altın ise 865 TL'den satılıyor.
15.11.2016
Emeklinin Merakla Beklediği İşte O Promosyon
SGK ile bankalar arasında emeklilere aylıkları karşılığında belli bir miktar da promosyon verilmesi için yapılan pazarlık konusunda emekliler, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu'ndan yapılacak o müjdeli haber bekleniliyor.
19.09.2016
Dolar tekrardan yükselişe geçti
Geçen hafta yaşanan olaylardan sonra dolar bu haftaya da yükselişte başladı.
07.11.2016
QNB Finansbank kredi faizlerini düşürdü
QNB Finansbank, konut kredisi faizlerini aylık yüzde 0.90’a kadar düşürdü. İhtiyaç kredilerinde ise aylık yüzde 1,14’ten başlayan faiz oranı ile temin edilebilecek.
02.11.2016
Benzin Ve Motorine Yine Zam Yapıldı
PÜİS'ten gelen açıklamaya göre benzin litre fiyatı 12 kuruş, motorin litre fiyatı ise 6 kuruş olarak zam yapıldı.
09.09.2016
Çeyrek Altın Fiyatları Ne Kadar?
Altın kilogramı 126 bin 300 lira olurken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın satış fiyatı 207 lira, yarım altın satış fiyatı ise 414 lira.
22.08.2016