Stres Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?
Türk Dermatoloji Derneği üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, egzama, sedef, kurdeşen, saç dökülmesi gibi çeşitli deri hastalıkları gelişiminde psikolojik faktörlerin önemli bir etken dedi.

09 Eylül 2016 - 12:47:08

Çıktı Al

Yorum (0)

Psikolojik etkenlerin içinde stres ilk sırada yer alıyor Aydemir, deri ve deri hastalıkları üzerinde bu etkin görülebilmesi için öncelikle şahısın altyapısı yatkın olması gerekiyor.

Aydemir, stres ve diğer ruhsal sorunların başta deri olmak üzere değişik organlar etkileyebildiğini dikkat çekerek, "Mekanizma çok açık olmamakla birlikte hipofiz bezi üzerinden etkiyle geliştiği kabul edilmektedir.

Beyin ve bağışıklık sistemi ilişkileri de etkilidir. Başta stres ve depresyon gibi bazı diğer ruhsal durumlar vücudun bağışıklık sistemin zayıflamasında önemli rol oynadığı bilinmektedir.

Her türlü psikolojik sorun mide, kalp, tansiyon yükselmesi gibi hastalıkların yanı sıra özellikle ve en çok deride hastalıklara neden olabildiğini ve ataklara yol açabildiğini ifade etti Aydemir, Derimiz, dış dünyayla bağlantılarımız başladığı bir sınır oluşturan, duygu, heyecan ve tepki ifade organı, beden algısı da en yoğun olarak somutlaştığı organımızdır.

Ayrıca özellikle sihirli bir etkiye sahip olan dokunma yoluyla diğer insanlarla olan iletişimimizin de temel organlarından biridir.

Kimi zaman ani gelişen olaylar kimi zaman da biriken sorunlar ve stres, deri hastalıkları gelişiminde önemli rol oynadığını söyleyen Aydemir, terör, aile içi sıkıntılar, aşırı kaygı, ekonomik sorunlar, mesleki zorluklar ve sorumluluklar gibi çok sayıda faktörün önemli stres kaynağı olduğuna işaret etti.

Bu hastalıklar yine yatkın altyapı üzerinde, başta psikolojik etkenler olmak üzere çevre faktörleri, başlatıcı, alevlendirici etki yapabilir.

Hastalığın iyileşme ve kötüleşmesinde psikolojik etkenler önemli rol oynar. Hastalıkların ortaya çıkışı, bazen stresten hemen sonra bazen de aylar sonra olabilir.

Bu grupta sedef hastalığı, vitiligo (ala), bölgesel veya bayanlarda genel ani saç dökülmeleri ön plandadır.

Ürtiker (kurdeşen), liken, atopik egzama, bazı değişik deri hastalıkları da strese bağlı sık sık tetiklenebilir.

Deride görünür olan bu hastalıklar, hasta stresini daha da çoğalarak olayı tam bir kısır döngü haline sokabilir.
YORUM BIRAKIN
YORUMLAR  ( 0 Yorum )
Habere hiç yorum yapılmamış
BENZER HABERLER
O Gen Bulundu Mu?
ABD’de bilim insanları, 5 duyu ötesinde her türlü algıyı anlayabilmek için kullanılan 6. cı his, aslında bir gen kontrolü oluyor.
28.09.2016
​Varis Hakkında Bilmeniz Gerekenler
​Varis Hakkında Bilmeniz Gerekenler
05.03.2023
DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR
DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR
17.02.2017
Kronik Yorgunluğu Nasıl Anlayabiliriz
Uzmanlar, devamlı halsizlik ve uykuya meyil durumlar sıklıkla olduğu zamanlarda kronik yorgunluk ortaya çıkmış oluyor. Peki kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluğa yakalanma belirtileri nelerdir
29.08.2016
Protez Saç Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Protez Saç Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
18.11.2018
Omega-3 tercih ederken dikkat etmemiz gereken durumlar
Ocean Plus omega 3 DHA ve EPA içerir.
21.08.2016